Untuk mendapatkan space iklan dihalaman ini silahkan hubungi owner Blog Design, Kami akan secepatnya merespon dan mempertimbangkan letak dari iklan text dan banner anda...

Monday, September 2, 2013

Matius 7:15 – 23

Bindu on ima panutup sian pangajaran/ jamita ni Jesus di dolok ( Khotbah di bukit psl 5 – 7) ima namarisihon pangajaran ni Jesus saleleng na tolu taon bolon, pangajaran ni Jesus na marrumanghon etikamoral/ norma norma naringkot patupaon/hangoluhonon ni angka siihuthon Jesus, nassintongna ikkon adong do, jala tangkas tarida spesifikasi /hasurungan ni angka siihuthon Jesus ( Mat 5:20 ). Asa marhite pangajaran di dolok on Jesus pajongjonghon dasor iman na imbaru ditonga tongani angka naumbege pangajaranNa. Bindu on sekaligus gabe pangarimpunanni pangajaran ni Jesus didolok, domu tusi Jesus mengajak/mengarahkan roha/ngolu ni ngka namanangihon Ibana asa dipasahat tu Jesus, olo mian jala mangolu hombar tu naniajarhonNa, ala ido nagabe hangoluan. Alai laos ditongani ajakan ni jesus( ayt 13-14 ), laos dijamothon Ibana do asa dungo, jaga, waspada,ala gogot do dalan naikkon siboluson nasida laho bongot tu hangoluan na sintong, alai ruak do dalan anggo na tuhamogoan, asa unang sala manondong dalan ,jala asa unang mura terjebak di angka naniadopan/nabinolus nasida.


Hatorangan


1. di ayt 15 “ jaga maradophon panurirang pargapgap....” naung ro.jala natong tong manula di tonga tonga nasida. Na boi do ro marrumanghon biru biru( menyamar seperti domba ) alai anggo rohana dibagasan songot babiat panoro do ( serigala buas ). Pandohan ni Jesus on martudu tudu tu angka parise, ahli taurat, mali, sintua ni angka parguruan, naso manghalomohon kehadirn ni Jesus, bahkan nasida namangarahon angka halak asa unang manjanghon/ manangihon Jesus apalagi gabe halak naporsea tu Jesus. Ala nasida beranggapan Jesus gabe saingan nasida. Alani do Jesus patudoshon pangalaho nasida tu babiat  serigala= jenis binatang buas yang dapat memangsa kapan pun dan dimanapun,bahkan dirinya sendiripun dimangsa. Sekilas pandang dang apala boi pintor bedahonon, babiat sian biru biru, hira samak/ hampir mirip. Ulaonna ima manegai keutuhan/hasadaon ni punguan ni biru biru i, yang bisa setiap saat merusak iman setiap orang, itu sebabnya Yesus menuntut kejelian mengenal apakah itu dari Allah atau tidak ( 1 Joh 4:1 ) naboi do nasida bertopengkan hatani Debata ( songon pangunjunan na tu Jesus ). Mereka bukanlah orang luar, tetapi justru datang dari kalangan mereka,dan selalui ada bersama sama dengan mereka.

2. ayat 16 - 20 sian dia do tanaon i??? Agak sulit membedakan mana yamng asli dan mana yang palsu, antara domba dan serigala, panurirang pargapgap- panurirang nasintong. Panurirang, ima halak ni Debata, napinabangkit ni/nasinuru ni ebata, menjadi alat dan perpanjangantangan/lidah Allah, manoarahon hasintongan/hatigoran ni Debata ( pilp 1:20-21,bnd Pemanggilan Yesaya, Yer, dsb). Panurirang pargapgap, ima namamangke hata ni Debata sae holan mangalului hasangapon tu dirina sambing, adong ngolu namarsipaula/kepurapuraan, nasai marguru tu dirina ndada tu Debata ( Jer 8:10, Tit 1:11, 2 Pet 2:3, Mik 3:5, 1Joh 4:5 ) , manghatahon alatan ni roha nasian portibion Jer 23:16-17. alai maol doi tarida, ala seolah olah dibungkus dohot hadaulaton narumar. Jesus mamangke umpama “parbue/buah” sebagai hasil akhir untuk menilai dan sekaligus menguji keaslian, mutu/kwalitasna. Natontu ndang pintor tarida dipartikkian nasingkat, ala membutuhkan proses mamungka sian na membibitkan, menanam, merawat sampai menghasilkan buah. Parbue punya peran penting, karna dari buah itulah diambil kesimpulan akhir, apakah baik atau tidak. Ala jelas o pandohan ni Jesus, ndang tarparbuehon hau naroa parbue nadenggan, jala hau nadenggan tidak mungkin mamparbuehon naroa, matua nadenggan do ro sian nadenggan, jala naroa ro sian naroa. Hal yang mustahil ninna Jesus tapuon anggur sian tada tada, manang antahjau sian rimbang ( gal 5: 19-22, Jak 3:12 ). Asa ndada gaya hidup pardurui naringkot idaon, ngolu parbagasan i do, ala naboi do anggo parduru i dipoles/ make up, alai anggo parbagasan i ndang. Ido ra tantangan nataadopi nan ditikkinta nuaeng, maol hita mananda,memahami angka harohaon ni jolma termasuk nang ditonga tonga ni huria, torop do halak na gabe korban ( tabandinghon songon angka reklame/iklan naboi menggiurkan siapapun, namun akhirnya tidak memuaskan tetapi justru mengecewakan) asa ndada hata na ringkot ( 1 Tim 3:8, 2 Tim2:22, ido  umbahen didok Jesus..)

3. ayat 21 - 23 ndang sude halak namandok Ahu Tuhanna bongot tu harajaon Banua ginjang i... lain dimulut lain dihati ido ra pandohan naakrab tabege dipartikkian on, naso sarupa pandojhan dohot pambahenan. Naboi do pamangan majou/mandok “Tuhan’ alai anggo ngolu gok haholomon do. Kristen do ugamona alai hira holan pelengkat sambing doi ( KTP sambing ) hira parise dohot siboto surat namaronding onding di Goar ni Debata, marhite napatupahon angka ruhut parugamoon, alai ngoluna gok pangarupaon. Asa maralo pangalaho i ohot pangalaho namanjou Debata gabe Tuhanna ( Luk 6:46, 2 Tim 2:19 ). Holan namangulahon lomoniroha ni Debata do nagabe parnampuna di harajaon banua ginjang i. Alai unang sala mangantusi hita di ayat 21, ndada alani ulaonta na denggan gabe jumpangan haluaon hita. Ala sian asi ni roha sambing do umbahen na malua hita, dalan tu haporseaon, jala ndada binahen muna, silehon lehon ni Debata sambing do, asa unang adong napatimbo diri ( Ep 2: 8-9 ). Nanaeng dohononna ima asa dipatuduhon parbue ni panjouon ni Tuhan i, paboa naung gabe halak kristen. Ikkon tangkas tarida parbueni haporseaon i, asa haporseaon i do dasor ni sude pambahenan ( Jak 2: 17,26 ). Molo didok Debata Tuhanna, diulahonma hombar tu pangongkuhonnai. Ala sude do rap adop bohi sogot diadopan ni Debata, dang adong namalua manang naboi paluahon diri, manang panurirang manang dang ( ayt 22 ) nadirimpu boi maronding onding di Goar ni Debata sambing. Tangkas do Alus tusi Jesus mandok “ ndang hutanda hamu...” laos dipalao Jesus.


Penutup


sada syarat tu halak namanggoari dirina Kristen napinalua jala na porsea di Tuhani, asa masuk tuharajaon banua ginjang ima, mangulahon lomo ni roha ni damang na dibanua ginjang, ndada namangolu hombar tu dirina. Alai ndada jumpang boti i, Jesus mangidohon adong upaya naringkot patupaon,, ima manjamothon ngolu,diri sian angka pangalaho/ halak naso mananda jala mangoloi Debata. Sude do hita manghasiholi hangoluan nahot i, dang sian portibion jumpang hita i, tung sian Debata sambing do... alani talehon ma ngolunta tu Jesus, taparbuehon ma natama/ nadenggan dalan pasauthon lomo ni roha ni Debata. Alani taulahon ma i....     

Terimakasih atas kunjungannya,Bila anda suka dengan artikel ini silahkan JOIN TO MEMBER BLOG atau berlangganan geratis Artikel dari blog ini, daftarkan email anda pada form subscribe dibawah halaman . Pergunakan vasilitas diblog ini untuk mempermudah anda. Bila ada masalah dalam penulisan artikel ini silahkan kontak saya melalui kotak komentar yang ada dibawah atau gunakan fasilitas yang ada diblog ini untuk menghubungi saya.

Salam Blogger.... !!! .

Me

Admin Rivai Silaban

Share article with : Google+ Facebook Twitter
Di posting oleh : Rivai Silaban Update pada : 3:17 PM

4 comments :

  1. Artikel Agama yang sangat membantu umat sedunia nih Bang Rivai
    Walau saya dari Agama Muslim/Islam tapi saya Pribadi sangat menghargai
    Semua Agama yang ada di Indonesia juga di Mancanegara

    Dan Agam Kristen di antara yang sangat saya Hargai,. karena berbeda agama
    Bukan lah satu jurang pemisah antar kita untuk saling bahu membahu
    Dalam kebikan,. dan budaya berbagi, juga memberi dan menerima kebaikan
    Dan saling Bersilaturahmi,. tak pandang kasta hasta,..adat budaya juga Agama

    Itulah ciri wanci saya dalam bersahabat Bang,. semoga Bang Rivai gak keberatan
    Bersahabat dengan saya, yang selama ini saya slalu menyusahkan Abang terus
    Dengan bertubi-tubi pertanya,an dari saya... salam damai YESUS yah Bang..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. makasih atas pendapatnya bang, thx atas pendapatnya saya juga begitu bang, soal agama itu pribadi jadi saya santai saja bang..

      Delete
  2. Yah sip deh kalau begitu.terima kasih
    Salam sukses terus yah Bang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. amin bang makasih banyak atas supportnya..

      Delete

1. Komentar SPAM Akan secepatnya dihapus
2. Pastikan untuk " Berlangganan Lewat Email " untuk membangun kreatifitas blog ini
3. Cek komentar masuk sebelum bertanya.
4. Link aktiv tidak akan berpungsi.
5. Dilarang menyebarluaskan artikel tanpa persetujuan dari saya.
6. Untuk mengajukan pertanyaan diluar postingan diatas, silahkan klik " Forum Diskusi "
7. Bergabung dengan kami untuk menjadi member Klik " Join to Member "
8. Komentar yang mengandung code tag HTML, konversikan terlebih dulu silahkan klik " Konversi Kode "

Salam bloger .. !!
Pergunakan semua fasilitas di Blog ini untuk mempermudah anda..
Konversi Kode Forum Diskusi Join to Blog